Menu

Účinky Goji

Kustovnici čínské se věnuje celá řada odborných studií. Díky nim mnoho odborníků na výživu tvrdí, že bobule Goji jsou najzdravějším jídlem na světě.

 
Goji a jejich účinky očima vědců

Goji a jejich účinky očima vědců

Kustovnici čínské se věnuje celá řada odborných studií. Díky nim mnoho odborníků na výživu tvrdí, že bobule Goji jsou nejzdravějším jídlem na světě. Jsou bohaté na spoustu živin, vitamínů a minerálů a poskytují kompletní zdroj bílkovin.

Laboratorními testy bylo zjištěno, že goji prokazatelně obsahují 18 různých aminokyselin včetně osmi, které jsou přítomny pouze ve stravě a lidské tělo si je neumí vyrobit. Mimo to je v kustovnici i 21 stopových prvků včetně zinku, železa, mědi, vápníku, selenu, fosforu, je v nich 3 krát více železa než ve špenátu a najde se v nich i germanium, které má protinádorovou aktivitu.

Goji jsou nejbohatším zdrojem karotenoidů včetně beta karotenu, kterého obsahují více než mrkev a jakékoliv jiné jídlo na světě. Beta-sitosterol obsažený v bobulích působí protizánětlivě a snižuje hladinu cholesterolu v krvi, esenciální mastné kyseliny jsou zase užitečné při hubnutí.

Goji bobule obsahují i polysacharidy (tzn. lycium polysacharidy), které posilují imunitní systém a kterým vědci připisují to, že mají léčivé schopnosti a zpomalují proces stárnutí. Kustovnice je navíc jediné známé ovoce, které stimuluje tělo s přirozenou produkcí růstového hormonu HGH. Díky věku produkuje tělo méně a méně lidského růstového hormonu, který je spojen se stárnutím. A tady je patrně i důvod, proč se oprávněně kustovnici říká ovoce dlouhověkosti.

Lutein a zeaxantin, které si lidské tělo nedokáže vyrobit, ale Goji je mají, tak ty pomáhají chránit oči před útoky volných radikálů a napravují škody jimi způsobené. Toto ovoce obsahuje pravděpodobně nejvyšší koncentraci přírodního zeaxantinu. Ne nadarmo se tedy v čínské medicíně po tisíce let doporučuje pro zlepšení zraku jíst Goji bobule.