Menu

Recepty

Užívejte si nové chutě a spoustu zdraví a enerie s goji!

 
Čaj z výhonků kustovnice

Čaj z výhonků kustovnice

Goji bobule, které u nás někdo mylně nazývá Goji semínka, jsou plné vitamínů a antioxidantů. Málokdo však ví, že významné množství prospěšných látek obsahuje i mladý výhonek těchto plodů.

Jde vždy o ručně sbírané dva horní listy kustovnice a nejsnadnější cesta, jak je konzumovat, je připravit z nich nálev. Po sběru jsou lístky usušené a fermentované do podoby čaje. Na rozdíl od klasického čaje ale nápoj neobsahuje kofein a nemá nahořklou chuť. 

Blahodárné účinky na zdraví

Rostlina obsahuje řadu minerálů a vitamínů, díky kterým má spoustu blahodárných účinků na lidské zdraví. Stejně jako bobule, jsou lístky bohaté na polysacharidy, tuky, bílkoviny, aminokyseliny, taurin, vitamíny B1, B2, E, a C

Navíc kustovnice obsahuje spoustu minerálů, jako je draslík, sodík, kalcium, hořčík, železo, měď, mangan, zinek, selen atd. V lístcích se nachází dvakrát více karotenu než v čerstvé mrkvi. Ten se v lidském těle přeměňuje na vitamín A, který je důležitý pro zrakové ústrojí.

Kustovnice navíc obsahuje spoustu flavonoidů, které podle studií mohou efektivně snižovat krevní tlak. Goji čaj neobsahuje kofein a je bohatý na selen, může proto vylepšit kvalitu spánku. Pravidelné a dlouhodobé pití tohoto čaje čistí tělo od toxinů.

V čaji se nachází poměrně vysoké množství železa, jen o něco málo méně než je v houbách nebo mořských řasách. Stejně tak je zde velké množství zinku. Tyto dvě složky mají schopnost posilovat imunitní systém a chránit tělo před nemocí.

Kustovnice - rostlina dlouhověkosti

Proti stárnutí působí díky vysokému obsahu katechinu, který hraje důležitou roli jako antioxidant těla. Goja čaj se doporučuje i v prevenci rakoviny. Obsažené polyfenoly mohou zamezovat slučování dusičnanů a bránit před vznikem rakoviny.

Velkou výhodou je, že kustovnice se pěstuje na severu Číny v oblasti zvané Ninxia. Většina čajů je pěstována na jihu, kde je rostliny nutné chránit před hmyzem chemickými postřiky. Čaj s Goji tedy neobsahují žádné zbytky pesticidů.

Hubnutí s Goji

Spousta diskusí se vede o možném vlivu Goji na hubnutí. Díky vysokému množství vlákniny a nízkému glykemickému indexu, mnozí doporučují kustovnici do jídelníčku během hubnutí zařadit, vhodný je tedy i Goji čaj.

Doporučené dávkování goji

Všechny části kustovnice jsou doporučovány konzumovat každý den v jakémkoli období.  Ideální denní dávkování plodů či lístků zatím odborníci nestanovili, sušených plodů si ale denně můžete dopřát s  jistotou 20-30.

Příprava čaje z Goji 

Na jeden šálek použijeme 2 čajové lžičky lístků kustovnice a vodou o teplotě 85% je spaříme, doba louhování se ale pohybuje mezi 40 sekundami – 2 minutami. To lze opakovat ještě jednou či dvakrát, je ale třeba vždy louhovat o 20 sekund až minutu déle. Neexistuje univerzální návod na to, jak připravit čaj z Goji. Záleží totiž také na tom, jakou chuť kdo preferuje. Po vypití lze lístky přímo konzumovat. Jejich chuť je osvěžující, když se ještě pokapou citronovou šťávou.

Sušené výhonky kustovnice pro přípravu čaje můžete koupit zde.